Bulgur a hubnutí

Co je to bulgur?

co-je-bulgurBulgur se získává z celozrnné pšenice, kdy po propláchnutí a následném uvaření a usušení dochází k rozdrcení zrn na malé kousky a vzniká tím samotný bulgur – potravina bohatá na řadu významných živin potřebných pro správné fungování našeho těla. Bulgur je typický svojí jemnou oříškovou chutí. Je známý svojí lehkou stravitelností a nevznikají u něho nadýmavé účinky, tudíž ho lze bez problému konzumovat u těhotných žen i malých dětí.

Bulgur, živiny a hubnutí

bulgur-ziviny-podruheBulgur obsahuje řadu prospěšných látek napomáhajíc správnému fungování lidského organismu a trávení, právě díky vysokému obsahu vlákniny, kterým bulgur disponuje. Vláknina skvěle působí jako přírodní “kartáč” našich střev a je tak prevencí proti vzniku zácpy. Obsah vlákniny v bulguru odpovídá 21 % denní doporučené dávky u mužů a 32 % u žen, vztaženo na množství jednoho hrnku bulguru cca 250 ml. Z vitamínů to je zejména vitamín A, vitamín skupiny B, který napomáhá správné funkci hormonů a je nápomocen při vstřebávání potravy. Z vitamínů B obsahuje B1 (thiamin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin) a B9 (kyselinu listovou). Právě vitamín B6 a B9 příznivě působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocněních, díky své funkci odbourávání aminokyseliny homocystein. dále pak minerální látky jako je hořčík, fosfor a železo. Z výživového hlediska je bulgur velice zdravou a vyváženou potravinou, obsahuje malé množství tuku, na 100 gramů připadá 1,5 gramů tuku a zasytí nás lépe než-li například rýže nebo kuskus. Obsah živin ve 100 gramech bulguru odpovídá 420 kaloriím, z toho tvoří velkou část sacharidy, až 86,8 gramů a bílkoviny zastupují v počtu 10,6 gramů. Díky svým výživovým hodnotám, lehké stravitelnosti a minimu tuků se bulgur řadí mezi potraviny hojně se vyskytující ve zdravém jídelníčku při snaze o hubnutí.

   

Příprava bulguru

Bulgur lze využít v kuchyni na různé způsoby obdobně jako kuskus či jáhly. Díky své jemné chuti připomínajíc oříšky lze z bulguru připravit velice lahodný pokrm. Lze jej využít k přípravě sladkých jídel a taktéž jde z něho připravit i chutnou slanou verzi. Bulgur nevyžaduje žádnou složitou úpravu, stačí ho před vařením propláchnout a následně přivést k varu a po dobu přibližně 5 minut vařit na mírném plameni. Po uvaření necháme bulgur ještě odstát pod pokličkou po dobu 25 až 30 minut, aby došel a promísily se též jednotlivé chutě. Pro uchování tepla a lepší promísení chutí lze hrnec s bulgurem po dovaření zabalit do utěrky či přikrýt pod peřinu, kde díky teplu lépe dojde. Bulgur nemusíme pouze vařit, ale můžeme ho i namáčet, kdy díky tomu vznikají enzymy a stává se tak lépe stravitelným, dochází zde k procesu přeměny části škrobů na jednoduché cukry.      

Houbové rizoto z bulguru

bulgur-rizotoNa houbové rizoto si připravíme bulgur dle postupu uvedeného výše a ostatní potřebné ingredience, houby, nejlépe žampiony a pestrý výběr zeleniny – mrkev, hrášek, kukuřici, pórek, kedlubnu, červenou papriku a dle chuti cibuli a česnek. Zeleninu si omyjeme a nakrájíme na kostičky či kolečka, na pánvi lehce orestujeme česnek a cibuli a poté přidáme zbývající ingredience, pokrájenou zeleninu a žampiony, to vše promícháme a opět lehce orestujeme na kapce olivového oleje. Na závěr smícháme uvařený bulgur s orestovanou zeleninou a dochutíme libovolným kořením dle chuti, nejlépe čerstvými domácími bylinkami, tymiánem, rozmarýnem, bazalkou či oregánem, špetkou soli, pepřem nebo lžičkou mleté papriky.