Červená řepa je známá svými detoxikačními účinky a má blahodárný vliv na náš organismus. Ne nadarmo se řadí mezi takzvané superpotraviny pro její vysoký obsah minerálů, vitamínů a stopových prvků. Červená řepa pochází ze Středozemí, naši předkové ji konzumovali již i ve starověku, byla považována za jednu ze základních potravin spolu s obilím. Kromě řepy zahradní, která je využívaná právě v domácnostech, zde máme ještě řepu krmnou určenou pro hospodářská zvířata a cukrovou řepu, z které získáváme cukr. Červená řepa, díky svojí vysoké zásaditosti dokáže efektivně potlačovat bakterie, různé viry a úspěšně bojuje i proti mykózám.
Obsah prospěšných živin
Jak již bylo zmíněno červená řepa vyniká svým vysokým obsahem minerálních látek, draslíku, železa, hořčíku, zinku, vápníku, selenu, mědi, jódu a křemíku. Z vitamínů to je zejména E a C, dále pak betakaroten a vitamíny skupiny B zejména pak kyseliny listové. Právě kyselina listová vyniká svým obsahem v červené řepě, na 1 gram váhy řepy připadá 1 mikrogram kyseliny listové, která podporuje růst a správné dělení červených krvinek a tak nás ochraňuje před arteriosklerózou a zabraňuje předčasným porodům a zároveň snižuje riziko potratů.
Detoxikační účinky červené řepy
O červené řepě je známo, že má výborné detoxikační účinky a dokáže pročistit celý organismus od škodlivých toxinů v našem těle. Proto je také červená řepa velice oblíbená především v jarních měsících, kdy si chtějí lidé po zimě pročistit organismus a nabrat nové síly do jarních slunečných dní. Doporučuje se konzumovat řepu 1x denně v podobě čerstvých salátů či šťáv nebo lze občas zvolit i vařenou nebo pečenou variantu řepy, kdy minerální látky taktéž neztrácejí na hodnotě.
Červená řepa hubnutí
Červená řepa má blahodárný vliv na náš organismus a také nám usnadňuje cestu ke zdravému a štíhlému tělu.
- nápomocna proti zácpě
- udržuje přirozené prostředí v našich střevech
- pozitivní vliv na látkovou výměnu a vylučování kyseliny a vody
- napomáhá detoxikaci těla od škodlivých látek a zvyšuje obsah žaludečních šťáv
- snižuje množství ukládání tuků na vnitřních orgánech
- podporuje správný růst buněk a tvorbu červených krvinek
- příznivě ovlivňuje tvorbu nehtů, vlasů, kostí, pleti a funkci mozkových buněk
- ovlivňuje zdravý vývoj plodu matky
- nápomocna je i při chřipce a nachlazení
Smoothie z červené řepy
Kombinací červené řepy a kořenové zeleniny lze připravit vynikající vitamínový koktejl plný živin, který vám dodá potřebnou energii a sílu. Můžete zvolit libovolnou kombinaci zeleniny, v ohledu na vaše specifické chutě. Výborná je kombinace červené řepy s řapíkatým celerem a salátovou okurkou, to vše pomixujeme a případně dochutíme špetkou soli a pepře. Zvolit můžeme i zeleninovou variantu, kdy rozmixujeme červenou řepu, mrkev a rajčátka a máme připravenou doslova vitamínovou bombu, která je vhodná do všech ročních období a posiluje naši imunitu před škodlivými vlivy působící zvenčí. Samozřejmě lze smoothie z červené řepy připravit i za pomoci ovoce, vynikající je z červené řepy spolu s banánem, jablkem či lesními plody, nebojte se experimentovat a různě dochucujte dle fantazie, špetkou skořice, kvalitního kakaa či karobu nebo mákem, který je výborným zdrojem vápníku.
Salát z červené řepy se sezamovým semínkem
Pro milovníky salátů přináším tip na vynikající zdravý detoxikační salát z červené řepy a sezamového semínka, opravdu nám postačí pouze tyto dvě ingredience. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme a připravíme si sezamové semínko, které na sucho lehce opražíme do zlatova a smícháme ho s červenou řepou. Lze podávat samotný nebo spolu s domácím kváskovým žitným chlebem jako lehkou svačinku či doplněk k obědu či večeři. Navíc čerstvá červená řepa v sobě uchovává řadu prospěšných vitamínů a minerálních látek a zvýrazňují se i její detoxikační účinky.
Pečená červená řepa
Červenou řepu lze připravit i pečenou v troubě, stačí ji oloupat a nakrájet na půlměsíčky a dát péct na plech vystlaný pečícím papírem spolu s kořením, stačí špetka soli a pepře, popřípadě sušený či čerstvý česnek a zdravá verze „chipsů“ je na světě! Takto připravená červená řepa je vhodná na večerní mlsání k oblíbenému filmu a to bez výčitek. K pečené řepě lze přidat i brambory, batáty či cuketu a máme připravený zdravý a chutný oběd plný živin. Řepu lze také péct v troubě se slupkou, zabalenou do alobalu a po dopečení teprve oloupeme a podáváme například s pečenou zeleninou a brambory a máme vynikající oběd či večeři.
Vařená červená řepa
Červenou řepu uvaříme v octovém nálevu s kmínem a společně s kysaným zelím a oloupanými nakrájenými brambory na plátky vložíme do zapékací mísy a pečeme zhruba 45 minut, dle výkonu vaší trouby. Nezapomene me osolit špetkou soli a pepře pro zvýraznění chuti. Nemusíte se bát, že by se červená řepa vařením úplně znehodnotila co se jejich živin týče, naopak si při vaření ponechává důležité minerální látky.
Pokud si nevíte rady se svým nynějším životním stylem a rádi by jste udělali životní změnu ve stravování, objednejte se na bezplatnou konzultaci v Naturhouse, kde vám poradí výživový specialista v ohledu na váš cíl zhubnout.