Kustovnice čínská

Kustovnice čínská

goji berriesKustovnice čínská (lycium chinese) nebo jinak nazývaná goji (godži), je ovoce červeného zabarvení, která je velice prospěšná a při pravidelném užívání mají blahodárný vliv na náš organismus. Kustovnice čínská dorůstá až do tří metrů výšky, jedná se o keřík z řad lilkovitých rostlin. Tato vynikající superpotravina je původem z Číny, kde se i dnes pěstuje a má své uplatnění především v tradiční čínské medicíně. Odtud se rozšířila i do dalších koutů Evropy, je tomu tak poměrně nedávno. Počínajícím měsícem červnem až do října oplývá keřík fialovými květy. Plody o velikosti jeden až dva centimetry se objeví po výsadbě až po druhém či třetím roce. Kustovnici lze pěstovat i u nás v České republice, je odolná a mrazuvzdorná rostlinka, vhodným místem pro pěstování je teplejší a světlejší místo spolu s dostatečnou vláhou potřebnou k růstu.

Blahodárné účinky kustovnice čínské

Známá svým vysokým obsahem antioxidantů nás chrání před škodlivými vlivy dnešní moderní doby a různými civilizačními chorobami. Zároveň působí jako afrodiziakum, podporuje zdravý zrak, celkový imunitní systém, napomáhá ke snížení krevního tlaku a zároveň podporuje krvetvorbu, napomáhá při bolestech hlavy a blahodárně ovlivňuje mozkovou činnost. Plody goji se pyšní svým vysokým obsahem aminokyselin, kterých obsahuje až 18 druhů a taktéž stopových prvků, kterých má až 21 – železo, měď, selen, vápník, fosfor, germanium, zinek a řadu dalších. Posiluje náš imunitní systém a podporuje správnou tvorbu červených krvinek, zároveň jsou bohatým zdrojem karotenoidů, což je fotosyntetické barvivo nacházející se v rostlinách, díky němuž mají rostliny specifické zabarvení (červené – goji, žluté či oranžové). Kustovnice čínská je doslova nabytá řadou vitamínů E, B1, B2, B6 a C. Již zmíněné germanium obsažené právě v goji, se nachází v potravinách zřídka, pro lidský organismus má pozitivní účinky. Mezi významné účinky patří zpomalování stárnutí organizmu, zlepšování zraku, podpora paměti a také sexuálního apetitu, zlepšování imunity, ochrana jaterních buněk, ochrana před onemocněním srdce a cév a před cukrovkou, podpora tvorby červených i bílých krvinek, zlepšování funkce střev a metabolizmu tuků, dále má příznivý vliv na pokožku, vlasy i nehty. Mnozí lidé si goji chválí také jako prostředek, který podporuje jejich snahu zhubnout a skvěle dodává energii. Jak vidíte pozitivních účinků užívání kustovnice čínské je více než dost a ke všemu lahodí i chutí, tudíž za vyzkoušení opravdu stojí.

Využití goji

Toto úžasné ovoce lze pojídat jen tak samotné během dne a nahradit ním nezdravé pochutiny typu brambůrky, tyčinky, oplatky, bonbony a řadu dalších. Nebo jej lze přidávat na snídani do ovesných kaší jako zpestření a především si tak zajistíte příjem energie ze zdravé potraviny a skvěle Vás nastartuje po celý zbytek dne. Z goji lze připravovat i odvar či zdravý koktejl nebo přidat do domácího müsli či tyčinek, zdravých verzí sušenek a koláčů, možností je opravdu spousta, záleží na Vaší fantazii, kde všude kustovnici využijete. Pojídání plodů kustovnice čínské má bezesporu pozitivní vliv na celé tělo.

Tip na homemade sušenky s kustovnicí čínskou

Připravíme si ovesné vločky, nejlépe rozmixované, aby se lépe tvarovaly na plech, cca 50g až 150g, záleží v jakém množství budete chtít sušenky připravit. 🙂 Dále si nachystáme dle chuti rozinky, datle, či domácí sušené ovoce cca 20g (švestky, třešně, meruňky), které je rozhodně zdravější variantou než kupované, které obsahuje zbytečně vysoké množství cukru. Nezapomeneme přidat kustovnici čínskou cca 20g (opět záleží na připravovaném množství sušenek, množství použitých ingrediencí připravujeme v poměru k použitým ovesným vločkám). Doplníme ještě o zdravé tuky v podobě oříšků a semínek (mandle, lískové, piniové, vlašské, dýňová semínka, slunečnicová, kešu oříšky a jiné). Popřípadě můžeme dosladit přírodním sladidlem jako je med nebo datlovým, javorovým či agáve sirupem. Ingredience smícháme dohromady spolu s vodou a ze vzniklé hmoty tvoříme placičky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při rozehřáté troubě na 150 stupňů přibližně 15 minut do zezlátnutí. Dobrou chuť! 🙂