Lněné semínko se řadí mezi oblíbenou superpotravinu, která dokáže ozdravit naše tělo a má na lidský organismus blahodárný vliv svými zázračnými účinky, které v sobě skrývá. Semínka lnu pochází ze lnu setého, který se řadí mezi tradiční užitkové rostliny a její léčivý význam zmiňuje i tradiční čínská a ajurvédská medicína. Ne nadarmo, se len setý, označuje díky svému složení za rostlinu třetího tisíciletí.
Obsah prospěšných živin ve lněném semínku
Lněné semínko obsahuje mnoho prospěšných živin a látek, které prospívají našemu tělu. Zejména se jedná o hořčík, fosfor, zinek, železo, draslík a vápník. Z vitamínů to pak jsou E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridinové deriváty – pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin). Semínka lnu jsou velice vhodná pro vegerariány, vegany a těhotné a kojící matky. Jsou výborným a kvalitním zdrojem potřebných esenciálních aminokyselin, které naše tělo potřebuje, zvláště pak u jedinců stravující se převážně na rostlinném základu stravy. Obsahují až 30% tuků, a to omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy zejména v semínkách lněných, dýňových, chia, konopných, slunečnicových, dále pak v rybách, listové zelenině, vlašských ořeších, mandlích, sezamových semínkách. Lněná semínka jsou i skvělým zdrojem bílkovin, kterých obsahují zhruba 20 gramů na 100 gramů semínek, to už stojí za konzumaci, zejména právě u jedinců stravující se bez masa či úplně bez živočišných produktů.
Použití lněného semínka
Jeho využití v kuchyni je opravdu pestré. Počínaje od přidávání do různých zeleninových salátů, kde se dají semínka i lehce opražit na sucho, aby se zvýraznila jejich chuť. Skvěle se hodí i do rýže, lze přidat cca 1 lžíci, promíchat a dát péct. Velmi chutná kombinace je s jasmínovou rýží či basmati. Další využití v kuchyni může být i ve formě čaje, stačí lněné semínko namočit do vody a nechat zhruba 20 až 30 minut odstát a nabobtnat. Poté přivedeme lehce k varu, spíše jenom do zahřátí, scedíme a máme výborný čaj na mnoho neduhů. Čaj lze připravit i z drcených semínek, kdy jej lehce povaříme cca 10 až 15 minut, následně podáváme čaj i se lněným semínkem pro větší blahodárné účinky. Lněné semínko lze skvěle využít i při pečení, kdy tvoří plnohodnotnou náhradu za vejce, zejména u alternativně se stravujících jedinců (vegetariáni, vegani), semínko po namočení vytvoří hustý gel, z kterého je následně pojivo, které můžeme použít při pečení.
Příznivé účinky na zdraví
Lněné semínko je známé svými příznivými účinky působící na lidský organismus. Pomáhá při žaludečních problémech, zejména při zácpě, v takovém případě se doporučuje pít čaje z lněného semínka. Účinně zabírá i při problémech se žaludečními vředy, hemoroidech a střevních kolikách, astmatu, artróze, revmatismu, problémech s ledvinami i jako kloktadlo při zánětech dásní či krku. Příznivě působí i při snižování vysokého krevního tlaku či cholesterolu a při různých kožních problémech (vyrážky, či různá kožní poranění). Lněné semínko je vhodné užívat při menstruačních potížích (nepravidelná menstruace) tak u žen v klimaktériu (zmírňují návaly horka vyvolané menopauzou), a těhotných, kterým usnadňuje následný porod.
Denní dávka konzumace lněného semínka
Doporučená denní dávka konzumace lněného semínka se pohybuje kolem 1 až 2 lžic. Všeho s mírou, to platí i u lněných semínek, Pozor by jste měli dávat u dlouhodobější konzumace lněných semínek, může dojít ke snížení kouagulační schopnosti a možného krvácení.
Raw pizza ze lněného semínka
Za použití lněného semínka lze připravit i vynikající a chutnou raw pizzu. Lněné semínko si přes noc namočíme, aby nám vytvořilo hustou gelovitou konzistenci, dále si namočíme některé z našich oblíbených oříšků (mohou to být kešu, lískové, mandle, pekanové, vlašské či para) a libovolně si zvolíme koření dle chuti, nejlépe využijte čerstvých bylinek jako je bazalka, oregáno, rozmarýn či tymián. Dále si připravíme různé druhy zeleniny, ať máme pizzu co nejpestřejší s vyváženou chutí a živinami. Nejlépe se budou hodit čerstvá domácí rajčata, papriky (zelená, červená, žlutá), cuketa, zelené či černé olivy, žampiony, rukola, polníček.
Příprava nepečeného těsta na pizzu: lněné semínko rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mixéru a následně přidáme ostatní suroviny – oříšky, koření, bylinky a vše společně rozmixujeme. Ze vzniklé hmoty vytvoříme placku a sušíme v sušičce či horkovzdušné troubě na 42 až 45 stupňů, sušíme do té doby dokud není placka na pizzu suchá. Poté si připravíme a nakrájíme ingredience, kterými ozdobíme pizzu (zelenina, bylinky, houby, semínka, oříšky). Na pizzu si můžeme připravit rajčatový základ, stačí si připravit kvalitní rajčátka, bylinky, česnek a olivový olej – to vše smícháme, rozmixujeme, potřeme tím připravenou placku a dozdobíme zbývajícími ingrediencemi. Poté můžeme zdravou a vyváženou raw pizzu směle podávat a to bez výčitek,dobrou chuť! 🙂