Lněné semínko jak konzumovat

Lněné semínko se řadí mezi oblíbenou superpotravinu, která dokáže ozdravit naše tělo a má na lidský organismus blahodárný vliv svými zázračnými účinky, které v sobě skrývá. Semínka lnu pochází ze lnu setého, který se řadí mezi tradiční užitkové rostliny a její léčivý význam zmiňuje i tradiční čínská a ajurvédská medicína. Ne nadarmo, se len setý, označuje díky svému složení za rostlinu třetího tisíciletí.

Obsah prospěšných živin ve lněném semínku

lnene-seminkoLněné semínko obsahuje mnoho prospěšných živin a látek, které prospívají našemu tělu. Zejména se jedná o hořčík, fosfor, zinek, železo, draslík a vápník. Z vitamínů to pak jsou E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridinové deriváty – pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin). Semínka lnu jsou velice vhodná pro vegerariány, vegany a těhotné a kojící matky. Jsou výborným a kvalitním zdrojem potřebných esenciálních aminokyselin, které naše tělo potřebuje, zvláště pak u jedinců stravující se převážně na rostlinném základu stravy. Obsahují až 30% tuků, a to omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy zejména v semínkách lněných, dýňových, chia, konopných, slunečnicových, dále pak v rybách, listové zelenině, vlašských ořeších, mandlích, sezamových semínkách. Lněná semínka jsou i skvělým zdrojem bílkovin, kterých obsahují zhruba 20 gramů na 100 gramů semínek, to už stojí za konzumaci, zejména právě u jedinců stravující se bez masa či úplně bez živočišných produktů.

Použití lněného semínka

Jeho využití v kuchyni je opravdu pestré. Počínaje od přidávání do různých zeleninových salátů, kde se dají semínka i lehce opražit na sucho, aby se zvýraznila jejich chuť. Skvěle se hodí i do rýže, lze přidat cca 1 lžíci, promíchat a dát péct. Velmi chutná kombinace je s jasmínovou rýží či basmati. Další využití v kuchyni může být i ve formě čaje, stačí lněné semínko namočit do vody a nechat zhruba 20 až 30 minut odstát a nabobtnat. Poté přivedeme lehce k varu, spíše jenom do zahřátí, scedíme a máme výborný čaj na mnoho neduhů. Čaj lze připravit i z drcených semínek, kdy jej lehce povaříme cca 10 až 15 minut, následně podáváme čaj i se lněným semínkem pro větší blahodárné účinky. Lněné semínko lze skvěle využít i při pečení, kdy tvoří plnohodnotnou náhradu za vejce, zejména u alternativně se stravujících jedinců (vegetariáni, vegani), semínko po namočení vytvoří hustý gel, z kterého je následně pojivo, které můžeme použít při pečení.

Příznivé účinky na zdraví

lnene-seminko-cajLněné semínko je známé svými příznivými účinky působící na lidský organismus. Pomáhá při žaludečních problémech, zejména při zácpě, v takovém případě se doporučuje pít čaje z lněného semínka. Účinně zabírá i při problémech se žaludečními vředy, hemoroidech a střevních kolikách, astmatu, artróze, revmatismu, problémech s ledvinami i jako kloktadlo při zánětech dásní či krku. Příznivě působí i při snižování vysokého krevního tlaku či cholesterolu a při různých kožních problémech (vyrážky, či různá kožní poranění). Lněné semínko je vhodné užívat při menstruačních potížích (nepravidelná menstruace) tak u žen v klimaktériu (zmírňují návaly horka vyvolané menopauzou), a těhotných, kterým usnadňuje následný porod.

Denní dávka konzumace lněného semínka

Doporučená denní dávka konzumace lněného semínka se pohybuje kolem 1 až 2 lžic. Všeho s mírou, to platí i u lněných semínek, Pozor by jste měli dávat u dlouhodobější konzumace lněných semínek, může dojít ke snížení kouagulační schopnosti a možného krvácení.

Raw pizza ze lněného semínka

raw-pizzaZa použití lněného semínka lze připravit i vynikající a chutnou raw pizzu. Lněné semínko si přes noc namočíme, aby nám vytvořilo hustou gelovitou konzistenci, dále si namočíme některé z našich oblíbených oříšků (mohou to být kešu, lískové, mandle, pekanové, vlašské či para) a libovolně si zvolíme koření dle chuti, nejlépe využijte čerstvých bylinek jako je bazalka, oregáno, rozmarýn či tymián. Dále si připravíme různé druhy zeleniny, ať máme pizzu co nejpestřejší s vyváženou chutí a živinami. Nejlépe se budou hodit čerstvá domácí rajčata, papriky (zelená, červená, žlutá), cuketa, zelené či černé olivy, žampiony, rukola, polníček.

raw-pizza-vegetablePříprava nepečeného těsta na pizzu: lněné semínko rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mixéru a následně přidáme ostatní suroviny – oříšky, koření, bylinky a vše společně rozmixujeme. Ze vzniklé hmoty vytvoříme placku a sušíme v sušičce či horkovzdušné troubě na 42 až 45 stupňů, sušíme do té doby dokud není placka na pizzu suchá. Poté si připravíme a nakrájíme ingredience, kterými ozdobíme pizzu (zelenina, bylinky, houby, semínka, oříšky). Na pizzu si můžeme připravit rajčatový základ, stačí si připravit kvalitní rajčátka, bylinky, česnek a olivový olej – to vše smícháme, rozmixujeme, potřeme tím připravenou placku a dozdobíme zbývajícími ingrediencemi. Poté můžeme zdravou a vyváženou raw pizzu směle podávat a to bez výčitek,dobrou chuť! 🙂