Ovesné vločky jako zdroj vlákniny
Ovesné vločky jsou výborným zdrojem vlákniny, která nám usnadňuje a napomáhá ke kvalitnímu trávení v našem organismu. Vláknina obsažená v ovesných vločkách zabraňuje vzniku zácpy a nepříjemným trávicím problémům, dále nám posiluje imunitní systém a příznivě působí na zvýšenou činnost štítné žlázy. Ovesné vločky skvěle zasytí, proto jsou tak oblíbené i mezi sportovci pro svoje výživové hodnoty a skvělý zdroj energie. Na 100 gramů ovesných vloček připadá 66% sacharidů, 7% tuku a 13% bílkovin a kolem 12 až 14% vlákniny. Dále obsahují i řadu důležitých a prospěšných vitamínů řady A, D, E, B1, B2, kyselinu pantothenovou a listovou, železo a zinek.
Snídaně jakožto základ úspěchu
Snídaně jakožto základ úspěšného dne může být připravena v mnoha variacích, ať už ve slané verzi nebo milovníci sladkých snídaní, ocení tipy na sladké varianty. Sama si jen těžko odpírám sladkou snídani, vlastně to ani nedělám, protože se na ni vždy tak těším. Nejraději si chystám kaše na různé způsoby. Ať již to je právě kaše ovesná, která je nejčastější, či jáhlová, kukuřičná, rýžová, pohanková, amarantová či mix více druhů vloček. Se všemi druhy kaší se dá doslova čarovat a kombinovat s různými oříšky, semínky, ořechovými másly – arašídové, kešu, mandlové, lísko-oříškové, ovocem, kakaem či karobem, skořicí, mákem, plátky kokosu… Můžete vyzkoušet i některou ze super potravin jako jsou chia semínka, kustovnice čínská (goji), zelený ječmen, kokosový olej, melasa (přírodní sladidlo) či loupaná konopná semínka a obohatit a zkvalitnit jimi svoje snídaně. Na výběr máte ze široké a pestré skladby potravin, je jenom na Vás a především Vašich chuťových pohárcích, která varianta se stane Vaší oblíbenou kombinací. A teď nějaké tipy na variace kaší, kterak si můžete připravit zdravou a chutnou verzi snídaně.
Ovesná kaše s ovocem
Ovesná kaše je “klasika nad klasiky”. Nehledejte v tom vědu, příprava je velice jednoduchá. Vezmeme si menší kastrůlek, do kterého vložíme vločky. Já si je většinou vážím, kolem 60 g na jednu snídaňovou porci. Samozřejmě je to individuální, dle toho jak náročný den nás čeká a především jaký máme výdej energie, zda-li se chystáme sportovat či vykonávat nějakou náročnější fyzickou aktivitu. Vločky propláchneme a zalijeme vodou, na mírném plameni necháme probublat do té doby, než nám vznikne krásná kašovitá konzistence. Poté kaši přendáme do mističky a ozdobíme banánem, jablíčkem, pomerančem, nektarinkou, kdo má rád více sladké, lze přidat i rozinky či dosladit medem nebo některým ze sirupů – datlový, javorový, agáve, rýžový, kukuřičný. Je dobré si vybírat z ovoce, které je sezónní a dostupné nejlépe z naší zahrádky. V létě jsou výborné třešně, lesní plody, jahody, švestky, záleží na Vašich možnostech a inspiraci. Dále přidáme dle chuti kakao, skořici nebo karob a posypeme oříšky. Například mandle, kešu ořechy, vlašské či slunečnicová nebo dýňová semínka. Na vrh lze přidat lžičku arašídového či kešu másla. Já si dělám domácí arašídové máslo sama a řeknu vám, nemůžu si ho vynachválit, je výborné☺. O výrobě domácího arašídového másla zase příště.
Over-night ovesná kaše letní osvěžení
Chutná ovesná kaše se hodí nejenom do studených zimních dnů, kdy nás spolu se skořicí a zázvorem dokonale prohřeje, ale i do horkých letních dnů lze připravit ovesnou kaši i tak, aby nás zchladila a osvěžila. Přes noc si namočíme ve vodě ovesné vločky a přidáme dle chuti semínka, například chia, lněné, sezamové či různé druhy oříšků (mandle, kešu, lískové, piniové), mák či kokos. To vše nechám vychladit přes noc v lednici a druhý den máme nachystanou osvěžující zdravou a vydatnou snídani. Pro dokonalý požitek lze do ovesné kaše přidat vychlazený meloun, banán, nektarinku, lesní plody či exotičtější mango nebo papayu. Navrh můžeme přidat některé z vynikajících máslíček (arašídové, kešu, mandlové, lísko-oříškové).
Z ovesných vloček lze připravit i chutné zdravé lívance
Budeme potřebovat:
150 g jemných ovesných vloček (buď je koupíte již namleté nebo lze rozmixovat doma v mixéru)
150 g rostlinného mléka dle vlastního výběru – makové (lze připravit domácí) či jiný druh rostlinného mléka, například rýžové, kokosové, sójové, ovesné
1 velký zralý banán
1 až 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů (zakoupíte ve zdravé výživě)
1 až 2 lžičky mleté skořice
špetka soli
kokosový olej na potření pánve.
Ovesné vločky smícháme s rostlinným mlékem a spolu s banánem, práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli, rozmixujeme v mixéru. Z hmoty, kterou získáme tvoříme lívanečky a klademe jej na rozehřátou pánev potřenou kokosovým olejem. Hlídáme, aby byly lívanečky do zlatova a průběžně otáčíme z obou stran. Hotové ovesné lívanečky dozdobíme ovocem, nejlépe lesními plody či libovolně podle chuti, banánem, nektarinkou a dalšími druhy ovoce. Můžeme přidat i sojový jogurt či doma vyrobený tofu krém. 🙂