Psyllium hubnutí – diskuze

Co je to psyllium?

psyllium-rostlinaPsyllium nebo také jitrocel indický, je jednoletá rostlinka pocházející z Indie. Charakterizují ji krátké listy porostlé chmýřím a drobné květy. Můžeme ji najít i v Pakistánu, Iráku či Austrálii. U nás v České republice by jsme jí hledali marně. Ke konzumaci se používá zejména osemení, takzvané Plantago ovata husk (latinsky), tedy vyčištěné obaly semen, které si oblíbili již staří Indové a využívali jej k očistě organismu od všech možných “neplech”. Toto osemení je právě nejvíce bohaté na obsah rozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina obsažená v psylliu funguje na přírodní bázi a je nenávyková. Díky tomu, že je rozpustná, z ní získáme dostatek energie v důsledku toho, že na sebe dokáže vázat vodu a rozložit se tak lépe v trávicím ústrojí. Opačně to platí u nerozpustné vlákniny, která toto nedokáže a tělo z ní nemá takový užitek jako právě u vlákniny rozpustné, která vyživuje naši mikroflóru. Rozpustnou vlákninu můžeme najít mimo jiné i v jablkách, broskvích, hruškách či rybízu, kde se jedná o takzvaný pektin. Dále je například obsažena v pšenici nebo kukuřici a to v podobě hemicelulózy, jedná se o druh polysacharidu a také v například v artyčoku, čekance či čekance v podobě polysacharidu inulinu.

 

Vláknina pro naše tělo představuje důležitou složku výživy, jakožto prevenci proti zácpě, napomáhajíc ke správné funkci střev a celkově lepší peristaltice. Vláknina psyllium vzniká ze semen obalů jitrocele indického, u kterých probíhá čištění. Jitrocel indický nebo také nazývaný jitrocel vejčitý je považován za léčivou rostlinu, zejména pro svoje léčivé účinky obsažené v jeho semenech.  

 

Psyllium dávkování

Psyllium užíváme 1x až 2x denně a to v množství 1 až 3 kávových lžiček, které přimícháme do vody či jiného druhu nápoje nebo také lze přidávat do polévek a různých druhů jídel.

 

Psyllium hubnutí

psyllium-hubnutiJak funguje psyllium při hubnutí? Tím, že je rozpustná vláknina, krásně nám zaplní žaludek, kde nabobtná a zvětší svůj objem. Budeme se tak cítit zcela zasyceni a nebude nás to lákat sáhnout po nějaké nezdravé pochutině. Psyllium v našem žaludku zvětší svůj objem až čtyřicetkrát. Pro svoji velkou absorpci vody, je třeba při konzumaci psyllia dodržovat pravidelný pitný režim, aby nedocházelo k dehydrataci organismu. Pravidelnou konzumací psyllia se zbavíme zbytečných chutí na sladké a nebudeme trpět nedostatkem vlákniny.

 

Psyllium výhody konzumace

psyllium-konzumaceTím, že budeme konzumovat psyllium, budeme mít během dne více energie. Především nám bude lépe pracovat zažívání a trávicí ústrojí nám za to poděkuje. Pravidelnou konzumací se nám může snížit i hladina takzvaného špatného cholesterolu v krvi. Dále příznivě působí na činnost srdce, snižuje nám krevní tlak a taktéž snižuje výskyt zánětlivých onemocnění. Pravidelnou konzumací psyllia můžeme zamezit vzniku cukrovky druhého typu a zároveň eliminovat kolísavost cukru v krvi, tím že se díky rozpustné vláknině zpomalí vstřebávání cukru do krve. Právě vláknina nám pomáhá snižovat tělesnou hmotnost a hubnout a my se cítíme více nasyceni bez nepříjemného pocitu hladu.