Zdravé tuky

Zdravé tuky by měly být součástí našeho denního jídelníčku a neměly by v něm určitě chybět. Rozhodně se tukům nevyhýbejte, nejsou tuky jako tuky. Samozřejmě tím nemám na mysli tučná přesolená jídla typu klobásy, fritované hranolky a další mastné pochutiny, které nám akorát tak “zaplácnou” žaludek a budeme se po nich cítit těžce. Na druhou stranu není třeba tuky démonizovat a vyřadit je zcela ze svého jídelníčku. Důležitý je zde především zdroj a původ tuků. Řekneme si něco o těch zdravých tucích, protože ty nás nejvíce zajímají a mají zásadní vliv pro správné fungování organismu a trvalé hubnutí.

Tuky obsažené v oříšcích a semínkách

Tuky, které  jsou obsaženy ve všech možných druzích ořechů a semen jsou našemu tělu velice prospěšné. Jsou zde zastoupeny všechny potřebné látky a živiny, které chrání organismus před škodlivými vlivy volně působících radikálů zvenčí. Zdravé tuky obsahují látky, díky kterým se vitamíny rozpustné v tucích lépe vstřebávají, například vitamín D rozpustný v tucích, získáme nejlépe kombinací mrkve, kde je obsažený a zdravých tuků – oříšky, semínka, kvalitní rostlinné oleje. Semínka bývají poměrně opomíjenou záležitostí, přitom se řadí spolu s oříšky mezi nejhodnotnější potraviny co se jejich výživového hlediska týká. Jsou především výborným a kvalitním zdrojem zdravých tuků – omega 3 mastné kyseliny, obsahují i řadu minerálů a fytochemikálií, které podporují náš imunitní systém a podílí se tak na snižování nezdravého cholesterolu. Řadíme sem dýňová semínka, slunečnicová, lněná, sezam, chia či konopná. Dýňová semínka se pyšní svým vysokým obsahem bílkovin až 32,6 % na 100 gramů.

5 tipů jak na zdravé tuky

Mandle

mandleMandle vynikají nejenom svojí výbornou jemnou oříškovou chutí, ale také svým obsahem živin. Na 100 gramů mandlí obsahují 21,4 % sacharidů a 21,0 % bílkovin. Z tuků to jsou pak zejména mono nenasycené mastné kyseliny 30,8 %, omega 6 mastné kyseliny 11,9 % omega 3 mastné kyseliny 0,70 %, a nasycené mastné kyseliny s obsahem 3,9 %.

Kešu

kesuKešu oříšky jsou vynikající pro vegany, ale samozřejmě jsou prospěšné i pro ostatní konzumenty. Proč právě pro vegany? Protože se z nich dá připravit veganský cheescake či jiné dobroty. Namočené kešu oříšky následně rozmixujeme a použijeme jako krém, vhodný je i pro různé druhy raw receptů – raw čokoládové dorty či pudingy a jiné.

Vlašské ořechy

vlasske-orechyVlašské oříšky jsou typické pro českou kuchyni zejména v období vánočních svátků a pečení cukroví. Jsou výborným zdrojem zdraví prospěšných tuků, mají blahodárný vliv na mozkovou činnost, nervovou soustavu a kardiovaskulární systém. Výhodou jejich konzumace je, že jej lze snadněji sehnat domácí, oproti například kešu oříškům.

Kvalitní rostlinné oleje

olivovy-olejOlivový olej, sezamový, lněný, ořechový či konopný, to vše jsou vhodné varianty olejů při přípravě zeleninových salátů, které nám dodají potřebnou dávku zdravých tuků pro naše tělo. Rostlinné oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají pro naše zdraví příznačný vliv, už jenom proto, že v naší stravě převažují především živočišné nasycené tuky, které mohou zapříčinit až nadváhu. Vybírejte kvalitní rostlinné oleje za studena lisované mechanicky vyráběné.

Avokádo

avokadoAvokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Dále obsahuje mnoho prospěšných látek, zejména železo, tudíž je velice vhodné ho konzumovat právě v době těhotenství, kdy ženám pomáhá proti anémii. Avokádo je bohaté i na minerální látky jako je hořčík, draslík, měď a fosfor. Z vitamínů to jsou především C, E, K, H či vitamíny skupiny B.

Pokud se chcete dozvědět více o zdravém životním stylu, stravování a hubnutí přímo na míru dle vašich individuálních charakteristik, využijte nabídky poradenství Naturhouse, kde vám bude poskytnuta úvodní bezplatná konzultace profesionálním výživovým poradcem.